VÚSCH má najmodernejší angiograf na trhu

Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb zmodernizoval pôvodne prvé robotické angiografické pracovisko na Slovensku, ktoré bolo donedávna vybavené zariadením Artis zeego. Na sále intervenčnej kardiológie sa po ukončení inštalácie nachádza najmodernejšia verzia zariadenia – ARTIS pheno, ktorá bola vyvinutá na použitie v intervenčnej rádiológii, minimálne invazívnej chirurgii, intervenčnej kardiológii a pre hybridné operačné sály. Na novo vybavenom pracovisku budú zariadenie využívať predovšetkým kardiológovia implantujúci chlopne či stenty bez otvárania hrudníka.

ARTIS pheno ako jediné zariadenie na trhu dokáže nasnímať a znázorniť obraz v 3D pri rotácii 360 stupňov. Predstavuje najnovšiu úroveň angiografických prístrojov s najmodernejším softvérovým vybavením. Využíva umelú inteligenciu na zobrazenie v najvyššej kvalite pri najnižšej možnej radiačnej záťaži pacienta a medicínskeho personálu. Systém dokáže sám rozpoznávať rôzne materiály použité na úkon a podľa nich nastavovať automaticky parametre vyšetrenia pre dosiahnutie čo najnižšej dávky a najkvalitnejšieho obrazu s vysokým kontrastom. Umožňuje tiež detailné snímkovanie a vizualizáciu vyšetrovaných objektov v 3D aj s využitím fúzie obrazu MR, CT a USG.


Moderná liečba v intervenčnej kardiológii si vyžaduje úzku spoluprácu tzv. Heart tímu (kardiológa, intervenčného kardiológa, kardiochirurga, anestéziológa) a zároveň kvalitné rádiodiagnostické zobrazenie. Nový angiograf ARTIS pheno tak zvýši kvalitu zobrazenia pri intervenčných zákrokoch a zároveň jeho robotické rameno umožňuje ešte presnejšie snímanie napríklad pri liečbe chlopňových a štrukturálnych ochorení srdca,“ konštatuje generálny riaditeľ VÚSCH Štefan Lukačín.


Veríme, že inovatívna technológia a excelentné prístrojové vybavenie v súlade s najmodernejšími poznatkami a medicínskymi postupmi sú základným predpokladom pre poskytovanie komplexnej starostlivosti o pacientov s kardiovaskulárnymi ochoreniami. Naše unikátne zariadenia, akým je aj ARTIS pheno, umožňujú medicínskym špecialistom poskytovanie špičkovej starostlivosti aj vo VÚSCH v Košiciach. Skvelá spolupráca medzi ústavom a spoločnosťou Siemens Healthineers je dlhodobo pevným pilierom pri záchrane životov pacientov na východnom Slovensku“, hovorí Vladimír Šolík, výkonný riaditeľ Siemens Healthineers Slovensko.

Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb ročne zrealizuje takmer 8000 výkonov, počas ktorých využíva angiografické zobrazenie. V minulom roku to bolo napríklad 1316 pacientov s akútnym infarktom myokardu či 83 pacientov s novou srdcovou chlopňou zavedenou katetrizačnou technikou (bez chirurgickej operácie srdca). Kardioústav disponuje spolu šiestimi angiografmi, z toho dva robotické sú vhodné aj na hybridné operačné zákroky. Cena nového angiografu ARTIS pheno vrátane 5-ročnej záruky bola na úrovni 1 953 000 eur s DPH. Špičkový tím špecialistov VÚSCH je pacientom s akútnymi ochoreniami srdca k dispozícii 24 hodín denne 7 dní v týždni.

 

Leave a reply