VÚSCH ako prvý na Slovensku implantoval bezdrôtový kardiostimulátor so životnosťou 20 rokov

Životnosť dosahujúca dve dekády, jednoduchšia fixácia a najmä kvalitný život pacienta po zákroku. To všetko v sebe spája miniatúrne zariadenie – bezdrôtový kardiostimulátor AVEIR, ktorý ako prvý na Slovensku implantoval špecialista VÚSCH prof. MUDr. Branislav Stančák, CSc. spolu so svojim tímom.

Prof. MUDr. Branislav Stančák, CSc. pri implantácii bezdrôtového kardiostimulátora.

Elektronické zariadenie menšie ako mikrotužková batéria nepotrebuje pre svoju funkciu externé napájanie. „Zavádza sa cez stehennú žilu priamo do dutiny srdca a ponúka jednoduchší spôsob fixácie do tkaniva,“ hodnotí prácu s novinkou na trhu prof. Stančák. Výrobca deklaruje výdrž batérie až 20 rokov, čo je v porovnaní s doteraz dostupnými kardiostimulátormi rovnakého druhu dvakrát viac.

Miniatúrny bezdrôtový kardiostimulátor so životnosťou 20 rokov.

Tradičnou a dodnes stále používanou alternatívou sú kardiostimulátory s elektródami. Zariadenie, ktoré generuje elektrické impulzy, sa implantuje do podkožia v oblasti kľúčnej kosti. Odtiaľ vedú do srdca dve alebo tri elektródy, ktoré udávajú srdcový rytmus. Malé bezdrôtové kardiostimulátory, zavedené priamo do dutín srdca, majú oproti ich tradičnej verzii viacero výhod. Patria medzi ne jednoduchšia implantácia, menší zásah do tela pacienta, dlhá životnosť či miniatúrne rozmery.

Elektródový kardiostimulátor – zavádza sa do podkožia v oblasti kľúčnej kosti, so srdcom je spojený elektródami.

Nech už je kardiostimulátor akýkoľvek, dôležité je jeho nastavenie. „Systém sa kontroluje telemetricky, teda na diaľku, a rovnako sa týmto spôsobom nastavujú stimulačné parametre,“ približuje prof. Stančák.

Napriek tomu, že životnosť tohto bezdrôtového prístroja je na úrovni 20 rokov, v prípade poruchy či iného dôvodu, výrobca dodáva aj extrakčný systém, teda bezdrôtový kardiostimulátor dokážu lekári pomerne jednoducho vymeniť. Zároveň by mohla byť v krátkom čase dostupná aj možnosť takzvanej dvojdutinovej stimulácie, pri ktorej sa implantujú do srdca dve takéto zariadenia.

Miniatúrny bezdrôtový kardiostimulátor na röntgenovej snímke.

„Slovenské prvenstvo pri zavedení tohto nového bezdrôtového kardiostimulátora potvrdzuje neraz deklarované, že našou prioritou je poskytovať pacientom tú najlepšiu dostupnú liečbu. Som preto hrdý na našich lekárov, ktorí neotáľajú ani pri zavádzaní úplne nových metód pri liečbe kardiovaskulárnych ochorení,“ uzatvára generálny riaditeľ VÚSCH MUDr. Štefan Lukačín, PhD., MHA.

Leave a reply