VÚSCH a UVLF podpísali memorandum, pomôže pri výskume i aplikácii poznatkov

Memorandum o porozumení a spolupráci uzavreli v utorok 16. júla 2024 Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb, a.s., (VÚSCH) a Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach (UVLF). Jeho predmetom je vzájomná spolupráca v oblasti akademického skúmania praktických otázok a problémov súvisiacich s činnosťami v pôsobnosti VÚSCH, ako aj v oblasti vzdelávania, vedy, výskumu a prípravy študentov a absolventov UVLF na ich povolanie. Rámcový dokument podpísali rektor univerzity Jozef Nagy, generálny riaditeľ a predseda predstavenstva ústavu Štefan Lukačín a podpredseda predstavenstva Martin Studenčan.

Rektor Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie prof. MVDr. Jozef NAGY, PhD. a generálny riaditeľ VÚSCH MUDr. Štefan Lukačín, PhD., MHA pri podpise memoranda o spolupráci.

Obidve strany memoranda si uvedomujú potrebu rozvoja a modernizácie vzdelávania i potrebu hľadať odpovede na praktické otázky prostredníctvom nezávislej akademickej obce. Zhodli sa na potrebe prepojenia teoretických vedomostí získaných na akademickej pôde s praktickými skúsenosťami a vedomosťami získanými z praxe. Navyše akademické skúmanie otázok a problémov môže prispieť k lepším podmienkam a kvalitnejšej legislatíve v oblasti slovenského zdravotníctva. Spoločným záujmom obidvoch inštitúcií je rozvíjanie hodnotovej orientácie, profesijnej etiky a vzdelanosti študentov a zamestnancov prostredníctvom vzájomnej spolupráce, preto je memorandum vzájomne prospešné a prínosné.

„Naša univerzita dlhodobo podporuje koncept jedného spoločného zdravia. Jeden svet – jedno zdravie – jedna medicína, to je stratégia prepojenia veterinárnej a humánnej medicíny, hygieny potravín, životného prostredia a farmácie v oblastiach výskumu a aplikácie výsledkov do praxe. Spoločný výskum s interdisciplinárnym prepojením je zameraný do oblastí regeneračnej medicíny, zdravých a funkčných potravín a probiotík, infekčných chorôb a zoonóz, ale aj farmácie, vrátane toxikológie a biochémie. Cestu vidíme vo vytváraní optimálnych podmienok pre členov špičkových tímov a špičkových tvorivých pracovníkov. Možnosť praktickej výučby u spolupracujúcich subjektov prináša užšie väzby, ktorých výsledkom je aplikácia vedeckých poznatkov do humánnej praxe. Naše spoločné projekty s rôznymi subjektami v oblasti humánnej medicíny už prinášajú konkrétne riešenia v oblasti regeneračnej medicíny, v obnove poškodenej chrupky, kostného tkaniva či kože, nervového tkaniva, ale aj v oblasti onkologických ochorení. Hľadáme spoločný prienik, ako skvalitniť život ľudí aj zvierat využívajúc symbiotické efekty príznačné pre spolužitie rastlín, zvierat a ľudí. Sme a stále budeme súčasťou prírody, preto je nevyhnutné budovať spoluprácu na spoločných projektoch,“ hovorí rektor UVLF Jozef Nagy.

Zľava: MVDr. Boris VOJTEK, PhD., prof. MVDr. Jozef NAGY, PhD., doc. MUDr. Martin Studenčan, PhD, MHA, FESC a MUDr. Štefan Lukačín, PhD., MHA

„Nebyť úzkeho prepojenia veterinárnej a humánnej medicíny, sotva by sme dnes stovkám našich pacientov mohli nahradiť poškodené srdcové chlopne biologickými protézami, ktorých súčasťou je aj zvieracie tkanivo. Je to jeden z mnohých príkladov potvrdzujúcich dôležitosť prepájania vedných odborov, výskumných zameraní a vôbec práce špičkových odborníkov v jednotlivých oblastiach, ktoré hmatateľne dokážu skvalitniť a predĺžiť ľudský život. Toto memorandum je potvrdením širokej spolupráce napríklad aj v oblasti vývoja echokardiografických prístrojov, pretože chceme využívať synergie nielen pri liečbe, ale aj pri diagnostike kardiovaskulárnych ochorení. To je budúcnosť, ktorá je prínosom pre obe strany tohto memoranda a pre celú spoločnosť,“ konštatuje generálny riaditeľ VÚSCH Štefan Lukačín.  

Ďalšia súčinnosť obidvoch inštitúcií môže priniesť reálne výsledky v konkrétnej spolupráci projektových a riešiteľských tímov. Vzájomné konzultácie odborníkov oboch strán umožnia výskumnú, vývojovú a ďalšiu tvorivú činnosť študentov pri spracovaní záverečných a rigoróznych prác, vrátane pôsobenia odborníkov ako konzultantov špecialistov pri prácach. Partneri si budú vychádzať v ústrety pri tvorbe bakalárskych, diplomových alebo dizertačných prác i pri vypisovaní odborných tém, zabezpečovaní prednášok, diskusií a vytváraní podmienok na prípravu študentov pre trh práce. Doktorandom i zamestnancom umožní výskumnú, vývojovú a ďalšiu tvorivú činnosť i publikačné výstupy. Univerzita i ústav sa budú vzájomne informovať a umožňovať účasť na odborných a vedeckých podujatiach. Spoločne sa budú podieľať na výskumných, grantových a vzdelávacích projektoch týkajúcich sa praxe a teórie.

Leave a reply